Açıklık
Genellikle yazılım veya donanımda bir programlama hatası nedeniyle bulunan ve bilgisayarın kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmasına sebep olan zayıflıklara açıklık denmektedir. Açıklıklar, kötü niyetli kişiler tarafından bilgi sistemlerinde bulunan bilgileri silmek, çalmak , değiştirmek veya diğer sistemlere saldırı düzenlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Bot
Bot kelimesi robot kelimesinden türetilmiştir. Bir bot programı bağımsız olarak otomatik işleri gerçekleştirebilmektedir. Bot arama motorlarında kullanılan, web siteleri hakkında bilgi almak için kullanılanlar gibi masum olabilir. Fakat bot aynı zamanda daha farklı zararlı eylemlerin gerçekleştirilmesi için de kullanılabilir. Örneğin, bot bilgisayarınızdaki tüm bilgiye ulaşmak ve diğer kişi veya kurumlara karşı suç içeren eylemlerde kullanılabilir.
Botnet
Eğer bilgisayarınıza bir bot bulaştıysa, bu çoğu zaman dünya çapında büyük ölçekli bir bot ağının parçası olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu tür bot ağları botnet’ler olarak adlandırılmaktadır. Bir botneti tek bir kişi merkezi olarak yönetebilmektedir. Botnet sahipleri botnetleri suç işlemek için kendileri kullanılabilmekte veya suç işlenmesi için kiraya verebilmektedir.
Dağıtık Servis Dışı Bırakma (Distributed Denial of Service – DDoS) Saldırıları
Servis dışı bırakma saldırıları bilgi sistemlerinin servis vermesini engelleyen saldırılardır. Dağıtık servis dışı bırakma saldırıları, birçok bilgisayardan bir sisteme e-posta gönderilmesi, belirli bir ağ trafiğinin yönlendirilmesi ile gerçekleştirilen saldırılardır. Bu durumda internet bağlantınız veya sunucunuz bu ağır trafiği kaldıramamakta ve çalışamaz hale gelmektedir. Bu saldırılarda bazı durumlarda saldıran bilgisayar sayısı yüzbinleri bulabilmektedir.
İstenmeyen e-posta (SPAM)
Gönderi yapılan kişiler tarafından talep edilmemiş olmasına rağmen büyük sayılarla gönderilen e-postalara İstenmeyen e-posta (SPAM) denmektedir. İstenmeyen e-postalar genelde reklam amaçlı olmaktadır. İstenmeyen posta olaylarında önemli olan e-postaların içeriği değil, çok büyük sayılarda gönderiliyor olması önem taşımaktadır.
Klavye Kaydedici
Klavye kaydedici klavyedeki hangi tuşlara basıldığını kaydeden bir programdır. Gelişmiş klavye kaydediciler fare hareketlerini ve ekran görüntüsünü resim dosyası olarak kaydedebilmektedir. Klayve kaydedici daha sonra tuttuğu kayıtları farkedilmeden kötü niyetli kişilere e-posta veya diğer yollarla göndermektedir. Klavyeler kaydediciler casus yazılımların bir çeşididir.
Oltalama (Phishing)
Kişisel bilgilerin toplanması amacıyla yapılan eylemlerdir. Toplanan kişisel bilgiler, bankacılık işlemleri, kredi kartı kullanarak büyük alışverişler yapılması gibi suçlarda kullanılmaktadır.
Ortada Adam Saldırısı
Saldırganın kendisini müşteri ile servis arasında konumlandırdığı saldırı çeşididir. Bu tip saldırılarda saldırgan müşteriye kendisini servis olarak, servise ise müşteri olarak tanıtmaktadır. Saldırgan bu şekilde ortada yer alarak müşteri ve servis arasında akan bilgiyi gözetleyebilmekte veya değiştirebilmektedir.
Port Tarama:
Bir bilgisayar üzerindeki portların, o bilgisayarda hangi ağ servislerinin çalıştığının hızlıca anlaşılması için teker teker yanıt verip vermediğinin kontrol edilmesidir. Bu işlem otomatik yazılımlar sayesinde kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir. Tarama işlemi sonucu saldırgan bilgisayarda hangi açıklıkları kullanabileceği hakkında bilgi sahibi olur.
Reklam Yazılımları (Adware)
Reklam yazılımları, bilgisayarınızda çoğu zaman siz farkında olmadan kurulan küçük programlardır. Bedava yazılımların içinde bulunabilmektedir. Reklam yazılımları pop up reklamlarının ekranınızda çıkmasına izin vermekte ve aynı zamanda internette ne ile ilgilendiğinizin izini sürmek için kullanılmaktadır. Reklam yazılımı internette gezdiğiniz tüm sayfaları kaydetmektedir. Bu bilgiler periyodik olarak adware programının sahibine gönderilmekte ve size özel reklamlarının iletilmesinde kullanılmaktadır.
Sıfırıncı Gün Açıklığı
Herhangi bir üründe bulunan, o ürünün üreticisi veya diğer bilgisayar güvenliği ile ilgilenen kişi ve kuruluşların bilmediği fakat saldırganların farkında olduğu ve kullandığı açıklardır.
Solucan
Solucan kendini mümkün olduğunca çok bilgisayara dağıtmak için tasarlanan programlardır. Solucanların virüslerden farkı, yayılmak için dosyalara bulaşmaya ihtiyaçlarının olmamasıdır.
Scam
Scam terimi kişilerden para çalmak için yapılan dolandırıcılık eylemleri için kullanılmaktadır.
Truva Atı
Truva atı masum ve yasal görünen fakat kötü niyetli fonksiyonlar içeren programlardır. Örneğin, masum görünen bir oyun programı veya görüntü dosyası siz onu açtığınızda beklediğiniz şekilde bilgisayarınızda oyun oynayabilir veya görüntü izleyebilirsiniz. Fakat bu arada oyun programını veya görüntü dosyasını üreten veya dağıtan kişi tarafından bilgisayarınız ele geçirebilir veya bilgisayarınıza zarar verilebilir.
Virüs
Virüs, bilgisayar sahibinin bilgisi olmadan gizli işler yapan yazılımlardır. Bazı zamanlar virüslerin yaptıkları masum şeyler olmakta, fakat çoğunlukla gizli dosyalarınızı dağıtmak gibi kötü şeyler yapmaktadır. Virüsleri diğer zararlı yazılımlardan ayıran özellik saldırganın bir kez internet ortamına bıraktığı andan itibaren dosyalara bulaşarak kendi kendine yayılmasıdır.
Zararlı Yazılım
Tüm kötü amaçlı yazılımlar için ortak kullanılan bir terimdir. Virüsler, solucanlar, klayve kaydediciler, casus yazılımlar, reklam yazılımları kötü amaçlı yazılımlar içinde yer almaktadır.
Zombi Bilgisayar
Bot tarafından enfekte olmuş bilgisayarlara zombi bilgisayar denmektedir. Bu bilgisayarlar botnet’in bir parçasını oluşturmakta ve internet suçlarında kullanılmaktadır.
Alıntı : https://www.bilgiguvenligi.gov.tr/olay-sozlugu.html